Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Απευρωποίηση 2

Συνεχίζοντας το συλλογισμό της προηγούμενης ανάρτησης, δεν μπορεί κανείς να παραλείψει τους λόγους για τους οποίους προέκυψε το μεταναστευτικό οι οποίοι είναι καθόλα ευρωπαϊκοί και έχουν να κάνουν όχι μόνο με την εξάρτηση της Ευρώπης από τους πόρους των τόπων αυτών αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη ακόμα και την εξάρτηση την έκανε κερδοφόρα, δια της βίας φυσικά. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία αλλά με τα λεφτά.

Είναι πολύ εύκολο να ευλογήσουμε τα γένια μας υποθέτοντας ότι οι μετανάστες έρχονται σε εμάς γιατί οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν δικό τους σύστημα που να είναι σαν το δικό μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι χωρίς την αποικιοκρατική λαίλαπα ούτε η ευρώπη θα είχε ένα σωρό εξωτικές πρώτες ύλες για να εφαρμόσει τις φαεινές της ιδέες ούτε οι  ασιάτες και αφρικανοί θα είχαν ξεπέσει τόσο πολύ ώστε να παρατάνε τη χώρα τους και το σπίτι τους για να έρθουν να σκοτώνονται εδώ. Για του λόγου το αληθές, αν τα διαμάντια έρχονται από την αφρική, τότε γιατί οι αφρικανοί είναι φτωχοί και μόνιμα σε πόλεμο, ενώ αυτοί που τα φοράνε με στυλ είναι μέσα στην ειρήνη και τη σταθερότητα και παριστάνουν τους καλούς επειδή διαβάζουν γλυκατζή αρβελέρ;
Αν τα ορυκτά καύσιμα μας είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα του καφέ και τα κλιματιστικά μας, τότε γιατί στις χώρες από όπου προέρχονται έχουν επίσης μόνιμους λιμούς κι εκατονταετείς, πλέον, πολέμους;
Είμαστε πολύ έξυπνοι εμείς οι δυτικοί, είναι η αλήθεια, γιατί κάνουμε πόλεμο για να πάρουμε τους πόρους των άλλων και  για να μας πολεμήσουν τους δίνουμε όπλα δικής μας κατασκευής, οπότε βγάζουμε λεφτά και κλέβοντας τους πόρους και πουλώντας τα όπλα μας.
Κάποιος  γνωστός μου είπε ότι αν ήταν έξυπνοι θα έκαναν κι εκείνοι το ίδιο. Αυτή η σκέψη όμως είναι ρηχή διότι όχι μόνο αυτάρεσκα προεξοφλεί ότι δεν  θα το κάνουν (που θα το κάνουν) αλλά η επανάπαυση αυτή οδηγεί στην αδράνεια, άρα στην παρακμή. Τα ποσοστά ασιατών εργαζομένων σε πανεπιστήμια και διάφορους οργανισμούς δείχνουν ότι δεν είμαστε εμείς οι έξυπνοι αλλά στις ίδιες συνθήκες ο καθένας μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικός και δημιουργικός και καινοτόμος ή ότι άλλο εκτιμά ο καθένας.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον σαν σκέψη είναι το εξής: τί θα είχε γίνει αν δεν είχαν πάει οι ευρωπαίοι στους άλλους κόσμους; Πως θα ήταν ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και πως θα ήταν οι πολιτισμοί εκείνων των χωρών; Θα είχαμε πραγματοποιήσει όλα αυτά για τα οποία υπερηφανευόμαστε τόσο, χωρίς κακάο και χρυσό και βαφές για τα αριστουργήματα στους ναούς μας και σπόρους εξωτικών φυτών για τους κήπους μας ή για τα εδέσματά μας; Χωρίς καύσιμα για τα θαυμαστά μας μηχανήματα; Πόσο ανώτεροι θα ήμασταν τότε; Οι διανοητές μας, πόσο καλά θα τα έλεγαν με άδειο στομάχι, γιατί όταν οι ευρωπαίοι άρχισαν τις εξορμήσεις ήταν εξαιτίας της πείνας κυρίως;

Αντίστροφα, τί θα ήταν η ινδία ή η κίνα ή το αφγανιστάν χωρίς τους δυτικούς να μπλέκονται στις υποθέσεις τους όλην ώρα; Η αφρική θα είχε τόσους πόλεμους αν δεν ήταν στη μέση οι ευρωπαίοι;
Αν τους είχαμε αφήσει στην ησυχία τους, θα είχαν αναπτύξει κάτι που ποτέ δεν τους δώσαμε την ευκαιρία να αναπτύξουν, διαφορετικό από το δικό μας μεν, κατάλληλο για αυτούς δε;

Αν δεν είχαν πάει οι ευρωπαίοι στην ασία και την αφρική, θα είχαν έρθει αυτοί εδώ; Ερωτήματα που δύσκολα απαντά κανείς, αν και σίγουρα κάποιοι νομίζουν ότι έχουν έτοιμη την απάντηση.

Στην σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, από τη μία δεν μπορείς να αγνοήσεις την διαφορά στις πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές, γιατί οδηγούν σε διαφορές στη δράση και στην αλληλεπίδραση, αλλά από την άλλη δεν μπορείς να σταματήσεις τα πλοία από το να ταξιδεύουν ούτε τους φτωχούς από το να αναζητούν ασφάλεια και ζωή σε μέρη όπου υπάρχει ασφάλεια και ζωή, σε αντίθεση με τις χώρες τους όπου έχει μόνο κίνδυνο και εκμετάλλευση.
Κι εγώ στη θέση τους έτσι θα έκανα, θα έφευγα από εκεί που σκοτώνουν άμαχους και θα πήγαινα σε ένα μέρος με νοσοκομεία, σχολεία και σταθερότητα για μένα και την οικογένειά μου. Πάλι, δεν έχει να κάνει με το θρήσκευμα, ειδάλλως ούτε οι χριστιανοί δεν θα πήγαιναν πουθενά..

Ένα άλλο ερώτημα που είναι ενδιαφέρον είναι το εξής: αν αντί για πόλεμους, παίρναμε τους πόρους των τριτοκοσμικών χωρών με δίκαιους όρους; Τα έσοδα που θα είχαν αυτοί οι πληθυσμοί θα τους είχαν βοηθήσει να έχουν στον τόπο τους υποδομές ασφάλεια και ποιότητα ζωής, αν όχι όπως εμείς τότε τουλάχιστον σε επίπεδα καλύτερα από τα τωρινά, ώστε να μείνουν στους τόπους τους αντί να ξενιτεύονται; Είναι αρκετά πιθανό, αλλά από την άλλη θα ήταν κατά πολύ ακριβότερα τα πάντα για εμάς. Αν δεν ήταν σκλάβοι οι ταιβανέζοι τότε τα ρούχα μας και τα παιχνίδια των παιδιών μας θα κόστιζαν δύο και τρείς φορές ακριβότερα, για να μην αναφέρω τα καύσιμα και την ενέργεια.
Θα έπρεπε να ζήσουμε χωρίς τηγανητές πατάτες.

Δύσκολη απόφαση.

Ευτυχώς, έχουμε ηγέτες που παίρνουν τις αποφάσεις για εμάς, κι έτσι μπορούμε το βράδυ να κοιμόμαστε,ήσυχοι ότι εμείς είμαστε οι έξυπνοι και καλοί ενώ όλοι οι άλλοι είναι είτε χαζοί και βρωμιάρηδες, είτε κακοί και διεφθαρμένοι καπιταλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: