Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ακόμα το σκέφτεται.

Δηλαδή για να καταλάβω: προτείνει κάποιος να μειωθεί ο φπα στην εστίαση, αλλά όχι στις πρώτες ύλες του κλάδου που είναι τα τρόφιμα, ούτε στο ηλεκτρικό ρεύμα που ευθύνεται για μέρος της ακρίβειας, ούτε για τα μεταφορικά που ανεβάζουν το κόστος του τουριστικού προϊόντος. Οι εργατικές εισφορές για προσωπικό και εργοδότες που είναι τριπλάσιες του τζίρου οποιασδήποτε επιχείρησης δε μας ενοχλεί, γιατί αυτά πάνε για τα μισθά μας, αλλά στήνουμε στον τοίχο τόσο τον εστιάτορα όσο και τον φορολογούμενο χωρίς να ωφεληθεί ο τουρίστας διότι μπορεί να πληρώσει ένα ευρώ λιγότερο την χωριάτικη, αλλά όλα τριγύρω είναι τόσο ακριβά όσο και για τους γηγενείς, δηλαδή απλησίαστα.

Δεν πέρασε καν ως ιδέα η μείωση εισφορών ή η φορο-απαλλαγή σε όλους τους τομείς ώστε να μειωθεί η μαύρη επιχειρηματικότητα, άρα να αυξηθούν τα έσοδα, ούτε προτάθηκε από κανέναν, κυβερνητικό ή μη, η μη χορήγηση αδειών στους υπαλλήλους φορο-ελεγκτικών μηχανισμών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος των τουριστικών επιχειρήσεων.
Και λέω μείωση (τουτέστιν εξίσωση προς τα κάτω) εισφορών σε όλους τους τομείς, διότι ως τουριστικά δικαιολογήθηκαν όλα τα παράνομα κτίσματα, όλα τα πλαστά τιμολόγια και όλα τα δήθεν τουριστικά σκάφη: όλα τουριστικά και τίποτα φορολογημένο, υπογράφεις μία υπεύθυνη δήλωση ότι είσαι τουριστικός και κάνεις ότι θέλεις, πασάς στα γιάννενα, κι ο ελεγκτής κάνει διακοπές γιατί είναι άνθρωπος και έχει κεκτημένα, αλλά εσένα σε βάζει να δουλεύεις και τις κυριακές για να έχει λέει ανοιχτά τα μαγαζιά μήπως και θέλει να πάρει λάχανα με 1/4 της τιμής σε φπα ο τουρίστας.

Μείωση του φπα στην εστίαση είναι σα να σπας σπυράκι πάνω σε έγκαυμα. Πρέπει να μειωθεί ο φπα και οι εισφορές σε όλους , όχι τώρα, τώρα!

Αλλά, φυσικά, δεν πρέπει να τσιμπήσουμε το δόλωμα. Η μείωση του φπα στην εστίαση είναι όπως οι ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά το νέο φορολογικό και την ανάπτυξη: προφάσεις για ξεπούλημα. Βγαίνει ο ανερυθρίαστος και λέει "πρέπει" αυτό, "πρέπει" εκείνο" κι εμείς νομίζουμε ότι επειδή "πρέπει" αυτός θα τα κάνει και δουλεύουμε σαν το σκυλί ακόμα περισσότερο, μήπως τα κάνει και δεν τον προλάβουμε.

Και όσο κατέβασες εσύ το φπα, άλλο τόσο θα τον κατεβάσει κι αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: